Farbror doktorn i TV

on

bod-pod-dr-mikaelMånga funderingar blev det efter programmet doktor Mikael och Tilde.  Övervikten går upp jo men visst. Men så gör även ätstörningar och en av anledningarna är den fixering som finns vid kropp och bantning. När läkare basunerar ut att man bör räkna kalorier börjar man fundera över om man i över huvud taget beaktat psykologiska faktorer och typiska symtom som anorektiker exempelvis har. Väga och mäta mat och sig själva dag ut och dag in. Sedan föreslogs appar!!!! Hur tänkte man då? Om man inte varit fixerad lär man bli det efter allt räknande och lagrande av data.

Det var så många tveksamheter i programmet att man undrar vem som skrivit manus. Högt blodtryck ansamlar bukfetma? En timmes träning per dag och 500 Kcal mindre per dag (för alla)? Träning? Eller avsågs fysisk aktivitet? Träning utan återhämtning är väl knappast att rekommendera. Exempel på dieter på 1500 Kcal per dag vilket är lågt för många som tränar vilket riskerar svältreaktioner (som förklarades med en mycket tveksam kurva). Sammanblandning av fysiska aktivitet och träning hör till vanligheterna numera även för akademiker men att säga ”bästa träningen” för att gå ner i vikt är två kondition och två styrkepass i veckan var väl att ta i. Vilka belägg fanns för det påståendet? Att man sedan utgår från sina egna erfarenheter som referens är högst tveksamt från en bildad person.

Motsägelser fanns det gott om. Det är inte större skillnader mellan människors energibehov – upplägget ska vara specifikt, BMI, bukhöjd och bukfetma räcker – det måste vara mätbart (BMI mäter inte fett så mätbart, ja men man mäter fel sak).

Nåja, man kan inte kräva att narkosläkare ska veta allt. Några bra saker kom fram i alla fall. Skrota detox, det finns inga hållbara quick fix dieter, att ämnesomsättningen går ner efter drastisk bantning,  att skillnaderna mellan olika dieter inte är så stor utan en variation mellan proportionerna mellan fett, kolhydrater och proteiner, att det är mer ohälsosamt att vara normalviktig och inaktiv än överviktig och aktiv, att muskelmassa är vad som drar energi med mera. Det blir nog bra med tiden.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.