Mer eller mindre energi av träning?

on

yvonnelin_taijiFå energi när du tränar

Österländsk holistisk filosofi skiljer sig på många sätt från vår många gånger logiska argumentationsbaserade filosofi med grekiska anor. Ett område där det tydliggörs är träning. Medan vi ofta ser fysisk träning som ett sätt att göra av med energi ser man det tvärtom i öst. Träning ska ge energi oavsett det gäller yoga, tai chi, qigong eller andra träningsformer. Jag minns när min lärare och tränare Chang var i Sverige och gladeligen hoppade med i aerobicsklasserna på min studio. Men en dag var han bekymrad för han hade just sett en ung tjej som tränade flera pass i rad. Han oroade sig för att hon skulle bli av med för mycket energi.

Parasitrörelser

Nu behöver vi inte åka ända till Kina för att träffa på människor som vill spara energi när de tränar. Det gäller faktiskt de flesta uthållighetssporter. Man filar på teknik och utförande i syfte att få bort så kallade ”parasitrörelser” som drar extra energi. Höjda axlar när man springer, felaktig kroppsposition vid cykling, ofördelaktig linje vid simning och så vidare drar energi som man vill ha för att orka hela vägen.

Nordic walking hiking sport shoes in mountainsJag skrattade gått en gång i tiden när de första gångstavarna slagit igenom. En stavtillverkare tänkte göra dom lättare men tänkte nog som en idrottare. Lättare stavar är toppen för skidåkare men för de som går med stavar för att bränna blir det ett märkligt resonemang.

Kommentera