Kör tills du dör

yvonnelin_crossfit_personal-trainingHur kommer det sig att man fått för sig att den enda träning som ger något är när man kör tills man mer eller mindre faller ihop? Vad och hur man gör har inte prio ett utan så länge man känner sig utmattad och spyfärdig verkar det väcka beundran.

Dålig koll på kunden

Idag träffade jag en tjej som är en tvärhand hör som just flyttat. Hon tog ett prova på pass i cross fit där instruktören hela tiden manade på att hon skulle ta mer vikter.  Det var en hel del frivändning med mera, övningar som man inom tyngdlyftning anser ställa höga krav på teknik och utförande.  Här var det dock andra kriterier än att göra övningar rätt och riktigt. Här gällde det istället att göra flesta antal repetitioner under en viss tid. Varför? Vad är meningen med det hela? Vad önskar man uppnå mer än att man blir väldigt trött? Handlar det om att alla andra ska dregla av förtjusning för att man kämpar så hårt? Är det viktigaste att bränna största möjliga antal kalorier? Tur att den här tjejen hade bra teknik och förstånd nog att själv välja hastighet och belastning. Hon hade tränat styrkelyft tack och lov.

Den som dör vinner

yvonnelin_exhaustedFör mig är det besynnerligt att prestation ska mätas utifrån vem som är tröttast. Det är ju inte särskilt svårt att som tränare få någon trött. Att däremot få någon att prestera på toppnivå (springa fort, hoppa högt, utföra svåra moment…) är något av en färdighet som kräver kunskap och erfarenhet. Men icke sa Nicke, i dagens frisvårdsvärld gäller det uppenbarligen att köra som attan tills man stupar.

Spela på ”pianoman”

yvonnelin_ppianoJag tror att jag ska bli PT i piano. En elev som betalar dyrt för att få spela piano som bara den. Inga noter utan spela så fort och hårt du kan, banka på tangenterna för allt var du är värd tills du får andnöd och faller ihop. Bra jobbat! Du är slut som artist bildligt talat…

Kommentera