Om konsten att göra misstag

on

Ett misstag är endast ett misslyckande om man envisas med att upprepa det.

Det verkar som vi kommit in i en masspsykotisk era där livet handlar om att undvika misstag. Misstag förknippas med ”att göra bort sig”, ”att inte duga”, ”att vara mindre begåvad” och mycket annat. Men var finns den person som alltid gör saker rätt och riktigt? Misstag är vägen till utveckling och en största av alla behållningar man får via idrotten. En ynka liten miss och förlusten är ett faktum. Man är en förlorare och tro mig, det finns inga goda förlorare. ”Det var roligt att vara med” hör man ibland men faktum är att det hade varit roligare medverkan om man vann.

Vägen till vinst

yvonnelin_figurescatingMen, vägen till vinst går genom hundratals misstag och förluster. Både inom idrott och livet i övrigt. Det viktigaste är att vi blir bra av att göra misstag för det är just då vi lägger om planen för att inte göra om samma sak igen. Det finns missar som man inte glömmer. En sådan var Therese Alshammars dräkt som gick sönder innan en OS final. Stress och press som brände adrenalin som hade behövts för loppet. Så det gick som det gick och säkerligen finns det alltid reservdräkt numera i väskan. Dyrköpt miss. Ett annat ganska roligt minne var ett VM i friidrott där en till synes vimsig ryss i höjdhopp började krypa omkring på marken under bänken på stadion. Han hittade inte sin nummerlapp och utan den blir man diskad. Min man skrattade så han kiknade i soffan och utbrast ”fyra år av förberedelse”. Nåja, den kom fram till slut och det blev ingen koncentration innan hoppet utan bara pang på ribban. Han lär ha varit väldigt avslappnad för han vann. Så det kan gå.

Våga visa

yvonnelin_gymnastNär jag var i Ryssland insåg jag en väsentlig skillnad i tankegångar mellan där och här. Medan vi ofta räds tävlandet därför att ”man måste vara bra för att tävla” säger man i öst tvärtom. ”Man blir bra av att tävla”. Jag är benägen att hålla med. Ju oftare man utför något desto säkrare blir man. Att lagra rädslan för att misslyckas genom att undvika att visa vad man går för brukar straffa sig. Så mitt råd är att våga visa och se missar som vägledning till perfektion.

Att våga göra misstag är bättre än att spela perfekt.

En kommentar Lägg till din

  1. Emma skriver:

    Mkt bra, tack! Den avslutande texten ska jag skriva ut och tejpa upp vid skrivbordet 🙂

Kommentera