Idrottens baksida

yvonnelin_basketNär man varit inom idrotten så länge som jag varit har man sett både det fina och det anskrämliga som utgör idrottens organisation. Här är några axplock från det jag upplevt under mina år nationellt och internationellt.

Mobbning och urusel tränare

En ung tonåring blir utfryst av sina lagkamrater. När mobbningen blir för smärtsam vänder hon sig till sin tränare och berättar. Tränaren säger att det är hennes eget fel som inte rett ut det med lagkamraterna. Den här tränaren är landslagstränare. Avsked är mitt råd. En tränare som skapar grupptryck och inte kan reda ut svåra situationer inom laget ska inte vara tränare.

Woman swimming in a poolÖvergrepp

Ett ungdomslag på ett idrottsgymnasium blir ombedda att kompletteringsträna på gymmet. Tränaren finns där när de tränar. Två av tjejerna får veta att de är mycket lovande och den ena ombeds komma till tränarens rum för mer information och blir utsatt för övergrepp. Tränaren polisanmäls men flickan vågar inte vittna. Förbundet stänger inte av tränaren utan omplacerar honom. Styrelsen bör avgå.

Fusk på hög nivå

yvonnelin_gymnastik1000 ryska idrottsmän och kvinnor var dopade under OS i Sochi. Vi är naiva om vi tror att doping inte förekkommer i Sverige men när det gör det är det knappast understött av regeringen med Stefan Löfven i spetsen. Avstängning och ta tillbaka priserna.

Falska domarlicenser

Som interntaionell huvuddomare blev jag ombedd att dela ut en domarlicens till en person som inte ens svarat på frågorna i den teoretsika delen och ej heller klarat videobedömningen. Motivering var att hennes man satt i den internationella olympiska kommittén. Jag sa nej och blev utsatt för förtal.

yvonnelin_pengarBusiness

Ett nationellt förbund lät ledamöter i distriktsförbund bedriva privata affärer och konkurrerande verksamhet med RF. Huvudstyrelsen informerades men dess ordförande underlät att besvara fem skrivelser och vidtog ingen åtgärd. Granskande för förbundet var den juridiska kommittén som motarbetade det förbund som gjort skrivelsen. RF har ingen extern granskning utan gör allt internt. Mycket tveksamt och en struktur lämplig för mycket mer än ideell verksamhet.

OBS BILDERNA HAR INGEN ANKNYTNING TILL TEXTEN

Kommentera