Barn som ljuger….

on

Barn som hotas med bestraffning ljuger mer säger forskning från McGill University. Trehundra sjuttiotvå barn mellan 4 och 8 år ingick i studien som publiserades 2014 i Journal of Exprimental Psychology. Det är kanske ingen större nyhet som kommer att fylla tablåerna men kanske ändå värt att fundera på. Det lär kanske gälla även vuxna?

ed-clinicHot inom vården

Tyvärr använder flera ätstörningskliniker bestraffning som medel för att få patienter att äta. Det resulterar i en hel del lögner som man brukar benämna som ”fusk”. Exempelvis hoppande och skuttande på rummet när man är beordrad stillhet.

skinner-boxBehaviorismens era

Belöning och bestraffning är ett gammalt kärt områden inom behaviorismen. Pavlos hundar, Skinners möss, Thorndikes belöningsteori….många var de forskare som studerade klassisk och instrumentell betingning.

Både belöning och bestraffning ökar motivation

Man konstaterade tidigt att både belöning och bestraffning ökar motivationen. Ett barn som får stryk lyder. Ett barn som belönas vill upprepa handlingen. Så bra då. Allt klart – de gör som man säger. Eller? Patienterna äter ju när de hotas med sondmatning.

Två perspektiv – näringsfysiologiskt så måste energi och näring in. Psykologiskt perspektiv – tveksamt tillvägagångssätt. 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.