Elite Sport Female Coaches

on

Conference for Elite Sport Female Coaches in London is over. The event was organized by UK Sport and The Swedish Sports Confederation. A great event and an eye opener for me personally. Many female coaches do experience obstacles and attitudes that should have been abandoned and overcome a long time ago. Have I been harassed or treated as less competent during my years as coach or president for various federations? Yes I have. More than once and in various federations. Maybe a topic a lecture during the next event? ”Cutting off the suspenders of high executives in international federations”……

Många framstående atleter och coacher

UK Sport och Svenska Riksidrottsförbundet anordnade en två dagars konferens för elittränare i London där jag hade glädjen att få deltaga. Det är alltid lärorikt att lyssna på andra tränare, andra idrotter och andra kvinnors upplevda framgångar och motgångar. Den vanligaste frågan är – behövs det verkligen konferenser för enbart kvinnor? En politisk hetpotatis naturligtvis som jag här och nu begränsar till enbart ”inom idrotten”.

Många kvinnor möts med förakt

yvonnelin_UKSport_RF_LondonJag har inte själv haft några större problem eller motgångar som kvinnlig coach eller ordförande i diverse förbund (utsatt ja men kunnat lösa det på egen hand). Men jag inser efter dessa två dagar i London att flera kvinnliga coacher verkligen har mött en mur av motstånd eller föraktfulla miner när de sökt poster som förbundskaptener eller liknande.

Obekväma personer rensas ut

board-meetingMina erfarenheter är att det beror väldigt mycket på de olika idrotternas kultur och tradition. Vissa, mer än andra, har en nedsättande attityd mot kvinnliga ledare. Ett mycket stort problem som jag ser det, är att Idrottsrörelsen är som en helig ko och det krävs mycket mod och järnvilja för att klippa hänglerna på de tjänstemän och/eller förtroendevalda som befattar sig med allt från maktuövande till sexuellt ofredande. Obekväma personer som opponerar sig gör man sig oftast av med. Idrottsrörelsen måste vara unik i det att man enbart har en intern juridisk nämnd och således ingen extern granskande nämnd. Mer behövs inte sägas……

 

 

Kommentera