Holistisk träning mer än bara fys

on

yoga-stan-cattisOrienten och Asien har en lång och tusenårig träningstradition. Oavsett om det handlar om indisk Yoga, kinesisk Qigong eller japansk Kendo har det en sak gemensamt; flöde. När andning, medvetande och kroppsrörelse sker synkront och i samstämmighet uppstår det energiflöde som man anser vara helande. Ingen del är viktigare än en annan.

Öst och Väst

I Väst hittar vi ett flertal modifierade fitnessyogavarianter som är en fin motionsform men som säkerligen inte skulle kunna kallas yoga i sin rätta bemärkelse. Även Kendo och Qigong har modifierats för att anpassas till västerländska mått. Precis som kinakrogar och indiska restauranger inte alltid lever upp till de ursprungliga maträtternas nivå.

Rätt eller fel? Det är en smakfråga naturligtvis. Den dag vi accepterar att Svenska köttbullar och potatismos görs på lamm med cajennepepparsky, bulgur och tranbärssylt ja då är jag nog beredd att kalla ”life in motion yoga”, ”soul in motionyoga”, ”kigympa” eller andra hybrider för ursprungsnamnet.  Bra motion? Absolut. Autentiskt……nja.

Kommentera