På tal om att Förlåta

De flesta av oss kan acceptera ett förlåt och låta gammalt groll vara glömt när motparten ber om ursäkt. Ingen är ofelbar och långsinthet är inte ett särskilt angenämt karaktärsdrag. Men det finns en art som aldrig glömmer – katten.  Små barn har lättast att förlåta. Det finns även saker som är lättare eller svårare att förlåta. Vetenskapliga studier visar att det som är svårast att förlåta när man blir bedragen, inklusive i affärer, samt när löften inte hålls. Att hålla inne med otrevliga hemligheter är inte heller populärt.

Olika sätt att förlåta

Det finns olika sätt att förlåta på. Ett ärligt beslutsgrundande sätt att förlåta är när man ändrar hur man först tänkt sig att bemöta en person som gjort en oförätt. Man beter sig helt enkelt vänligt, trots att man  har negativa känslor för personen. Känslomässigt förlåtande innebär att man verkligen  ändrar sina känslor för personen och uppträder med vänlighet, sympati, kärlek eller medlidande.

Extroverta personer behöver bli förlåtna

Extroverta personer sägs ha ett större behov för att bli förlåtna än introverta personer. De har även lättare att förlåta andra och framför allt snabbare än de som är lite mer tillbakadragna. Introverta personer verkar vara mer upptagna av att själva bli förlåtna än att förlåta.

Att förlåta är bra för hälsan

I ett hälsoperspektiv är förlåtandet bättre än långsinthet som istället tenderar till att höja blodtrycket och ge sämre sömn. Men kom ihåg, du kan inte låtsas att förlåta utan det måste komma från hjärtat för att främja hälsa och välmående. 

 

 

 

Kommentera