Socker fanatism och skräck propaganda

on

Socker skrämsel som smittar av sig

Läste just en artikel i tidningen Kollega där den som intervjuats föreslår sockerförbud på arbetsplatsen. Hon föreslår istället alternativ som frukt och nötter (och jag tänker direkt på nötallergiker som då får ta med sig adrenalinsprutan till jobbet). Dags för sockerstopp heter artikeln som menar att det är tufft  att stå emot bullar, kakor och tårtbitar på jobbet för den som vill dra ner på sockerkonsumtionen.

Förbjuden frukt smakar bäst – kontraproduktivt förslag

Vetenskapsjournalisten tycker att arbetsgivare ska ta ett större ansvar när det gäller att erbjuda sötsaker eller inte. Det finns för många frestelser menar hon. Kan inte vuxna styra sina egna händer undrar jag då? Intervjun fortsätter med REN SKRÄMSELPROPAGANDA där socker kopplas till övervikt, diabetes och att det spränger in fett i levern och allehanda riskfaktorer som jag inte ens vill upprepa.  Sockerpolicys på skolor föreslås och naturligtvis har skribenten även skrivit böcker i  ”anti socker” anda. Att föreslå smörgåstårta istället för vanlig tårta – idiotiskt.   Fundera istället på hur hälsosamt det är med skrämselpropaganda och huruvida det finns evidens för att enskilda livsmedel kan orsaka övervikt.  Skilj på energi och näring.

När ska man lära sig att energi är energi och näring är näring

Den som äter för mycket i förhållande till vad man gör av med går upp i vikt. PUNKT. Det är inte bullarnas fel. Om man inte kan stå emot bullar och kakor så till den grad att det måste förbjudas börjar det snarare likna ätstörningar. Ätstörningar triggas av förbud och det gör även jojobantning. Att lassa över ansvaret på arbetsgivarna är helt absurt.  Vuxna människor får ansvara för sina egna handlingar.

”Vi har länge vetat att socker inte är nyttigt” menar hon. Nej någon näring innehåller det inte men vad har det med vikt att göra? Alkohol innehåller inte heller näring. Så kanske ska allt som inte innehåller näring förbjudas? Eller ska vi förbjuda allt som innehåller mer en en viss mängd kalorier? Inga såser till köttet (om köttet får vara kvar). Kanske ska framtiden vara en trevlig kesobulle på födelsedagsfesten men lite härligt vatten till det.  Mängder med protein? Kaffe bör vi väl förbjuda då eftersom fikat leder till frestelser? Koffeinet ryker nog i samma veva som vi ska börja skapa vårt eget lutherska kloster av renlevnadsmänniskor.  Kul liv….

Tack och lov för att en dietist från Karolinska fick uttala sig och dämpa ner sockerhysterin.

Kommentera