Mobbad idrottare i elitserien väljer att sluta

En lagkamrat, om man nu kan kalla det för det, mobbade Julia Böjeryd från Skövde HF så till den grad att hon till slut gjorde en polisanmälan. Nu har hon beslutat sig för att avbryta sin elitkarriär.  Förundersökningen lades ner på grund av att ord stod mot ord. Märkligt eftersom vissa hot fanns på den mobbades mobil. 

”Hon skulle slå in tänderna på mig”

Inom arbetslivet finns sedan förra året riktlinjer för förebyggande arbete mot kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Det är arbetsmiljöverket allmänna föreskrifter AFS:2015:4 som gäller numera. Inom idrotten verkar det gå långsammare. Julia väljer att avsluta sin karriär trots att hon spelar i elitserien.

I mitt arbete på Ylab och inom idrotten ser jag tyvärr alltför många gånger mobbning och kränkande särbehandling där tränare inte kan lösa situationen. Ett bra steg var att föreningen Skövde HF till slut (efter Julia fått stöd av jurister) bad om ursäkt offentligt. Läs deras ursäkt här. Synd bara att man inte lyckades med att förbättra stämning så att man inte tappar en lovande spelare vilket man nu gjort. Hade det varit i arbetslivet hade kränkande särbehandling lett till konsekvenser. Men inom idrotten tystas det fortfarande ner en hel del. Dags att ta tag i arbetssituationen för elitutövare och tränare. Utbildning och stöd behövs. För er som prenumererar på Aftonbladet kan ni läsa mer om Julias avhopp under rubriken ”Förknippar handboll med att må dåligt”.

 

Kommentera