Korv och pannkakor

Jag minns sången vi sjöng i skolan en gång för länge sedan.

”Allting har en ände och korven den har två. Skär man den på mitten så har den två ändå. Allting har en ände och korven den har två. Pannkakan har ingen men han är glad ändå”. 

Den här sången sjöngs under en tid då både korv och pannkaka hade ett existensberättigande. Idag har de hamnat i skampålen och där sätts även den som vågar ge sig på att äta denna skräpmat. Hälsoconnesseurer (som de kallar sig) skriker i högan sky tillsammans med författare som bastar skitmat. Här skräns inte orden.

En varm korv utan dess like

Själv minns jag promenaden på Tverskaya boulevarden i Moskva en vinterdag med snålblåst. Vi stannade och köpte korv i storleksordningen frukostkorv. Aldrig någonsin har en korv smakat så bra som den gjorde där och då. Livet är relativt och den här tiden var en tid med stor livsmedelsbrist i landet.

Rädd för en pannkaka

Så var det då pannkakan. Jag älskar pannkakor även om det inte var direkt det jag åt som barn. Runt hörnet från Ylab ligger Karla café och dit springer jag ibland när lunchlådan blev kvar hemma och tiden är knapp. Rätten är för barn så det är inte mycket. Tre stycken pannkakor med sylt och grädde. Helt perfekt.

Jag kom att tänka på en kund med ortorexia atletika. Hon hade kommit över det där med att inte kunna äta pannkakor så tre stycken gick bra. Men när jag föreslog 15 plättar som nästa steg blev det tvärstopp. Så kan det vara i vår ortorektiska värd där ångesten handlar om att vara rädd för ett ord eller ett tal. 

Kommentera