Entreprenör varför då?

on

Vad är det som utmärker en entreprenör kan man fråga sig? Jag har själv haft svårt för att svara på det eftersom jag själv är en ”sån”. Men med lite MBA och åren som egen företagare är jag ändå klar över vad som behövs för att överleva.

Skrota idéer

Först och främst bör man inse att alla idéer som man har inte är tillräckligt goda för att förverkliga. Att få det bekräftat innan man satsat är guld värt. Efteråt är surt sa räven.

Dygnet om

För det andra bör man inse att man alltid har det yttersta ansvaret och därför är längst ned på snöret. Fyrtiotimmarsveckor och fem veckors semester är ingen garanti så det där med ”frihet att bestämma över sina egna tider” bör tas med en nypa salt.

Jante lurar

För det tredje bör man beakta att man befinner sig i Janteland där utstickare ibland behandlas som något som katten dragit in. Att vara framgångsrik kan uppskattas men att tjäna för mycket pengar är inte accepterat. Lön efter risk och insats går inte direkt hem i Sverige.

Risk utan skyddsnät

För det fjärde bör man inse att företagande är en risk där man kan förlora det man äger och har om det går riktigt illa. I rejäla fall förlorar man även de man trodde var ens vänner för det är märkligt nog så att vänner i framgång inte är detsamma som de som visar sig i motgång.

Familjen hoppsan sa

För det femte bör man inse att företagande inkräktar på familjelivet. Det går inte att lämna jobbet på jobbet eftersom man måste vara tillgänglig. Företagandet ökar det dåliga samvetet över att inte räcka till för sina barn. Sömnlösa nätter i oroliga tider kan dessutom göra att man inte är en muntergök direkt.

Fantastiskt!

Så varför i hela friden blir man då egen företagare? Kort sagt för att det är vansinnigt roligt att utnyttja kreativa tankar till något konkret och användbart för andra. Bäst av allt är själva spänningen i tävlandet om olika avtal för att inte tala om lansering av nya tjänster och produkter. Själv arbetar jag i en kundnära verksamhet och får varje dag möta spännande kunder som dessutom visar sin uppskattning. Ingen dag är den andra lik vilket är en förutsättning för att en sann entreprenör ska överleva.

Sedan behövs en god verkställare för att inte medarbetarna ska gå under. Det kan gå lite fort ibland. 

Kommentera