Överallt om ätstörningar

on

Först var det Stockholms Centrum för Ätstörningar som använde 9 miljoner avsedda för patienter till forskning, sedan stod det klart att man inte fått medgivande av patienterna det vill säga brutit mot lagen. Idag rapporterar SVT Sporten om en konståkerska som fick order att gå ner i vikt av en tränare när hon var 13 år och fick svåra ätstörningar så att hon höll på att dö. Dessförinnan en norsk professor och känd forskare som säger att ätstörningar ökar dramatsikt inom skidsporten.

Det är dessvärre inte bara inom skidsporten som problemen med tvångsmässigt förhållande till mat och träning uppträder. På Ylab där jag arbetar ger vi ortorexibehandling för idrottare från fotboll, handboll, skidor, konståkning, bandy, basket, innebandy, gymnastik, orientering, löpning, simning………………………………så det är inte alls okänt inom idrotten. Problemen ökar dramatiskt, särskilt sedan en skidåkare gick ut och rekommenderade kolhydratsfri kost. Helt galet och bara en ortorektiker skulle försöka att normalisera ett sjukt beteende på det sättet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.