Vetenskap och vardagstänk

on

Precis som vi vanliga människor försöker förstå den värld vi lever i har vetenskapen i mångt och mycket samma mål. Ibland kan det kännas som att vi kommer fram till samma slutsats men andra gånger verkar vi att vara på olika planeter.

Inom området Hälsa, kost, träning finns det lika många uppfattningar som människor och de allra flesta verkar göra anspråk på att just de själva har sanningen i sin hand. Men vad är egentligen sanning? Finns den i överhuvud taget? Medan man som människa kan acceptera sin egen ”sanning” utan några egentliga bevis för att det stämmer (ofta baserat på att man gjort det förr och då borde det gälla för alltid) kan forskare inte ta sig den friheten. Här gäller det att föra fram fakta och bevis för de påståenden man för fram.

Ett litet vardagsexempel; jag brukar köpa ekologiska ägg som jag menar är bättre än vanliga ägg. Låt oss anta att min man (som är forskare) inte håller med om att ekologiska ägg är bättre. Som upplagt för en diskussion där man börjar utbyta argument. Mitt argument är att ekologiska ägg är godare. Hans argument är att vanliga ägg är billigare. Jag säger att ekologiska ägg är större och han säger att de mindre har bättre hållbarhetsdatum.

Låt oss anta att jag vinner diskussionen och vi köper de ekologiska äggen. Väl hemma får jag mitt goda ägg medan hans var ruttet. Så hur kan man göra en mer vetenskaplig analys på den här händelsen?

Premiss: alla ekologiska ägg som Yvonne ätit har varit större och godare. Slutsatsen att de därför kommer att vara goda är inte vetenskapligt hållbart eftersom man inte kan sia om framtiden. Makens argument att de vanliga äggen är mindre och billigare stämde däremot. Det var fakta baserat på vad som stod på förpackningen.

Nu kanske ägg inte är särskilt upphetsande läsning men tänk dig om det skulle handla om träning. Den ene säger att träningsmetod A är bättre än B medan den andre tycker tvärt om. I båda fallen har man inte klargjort vad man menar med bättre (definitioner av termer är fundamentalt inom vetenskap) och relationen mellan träningsmetod och bra utfall baseras endast på en personlig uppfattning vilket inte är vetenskap.

Varje människa har rätt till en egen uppfattning. En uppfattning kan aldrig klassas som rätt eller fel men det är bara en uppfattning. Men det gäller att skilja på fakta och eget tyckande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.