Mandometer metoden för ätstörningar granskas

on

SBU Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering har sammanställt studier rörande Mandometermetoden. SBU identifierade tre studier som utvärderade Mandometermetoden för behandling av ätstörningar. Enligt den ena vetenskapliga studien var metoden bättre än ingen behandling alls. Enligt övriga två studier var metoden inte bättre än andra metoder.

Företaget Mando vann upphandling för ätstörningar vilket medförde att flera ätstörningskliniker fick lägga ner sin verksamhet. När köerna är långa undrar man vilka kriterier som gällde för upphandling? Var det prislappen som gällde? Bör det inte vara behandlingsresultat när det gäller ungdomars hälsa? Är det en övertro eller brist på kunskap när man tror att allt en person med Anorexia eller Bulimi behöver är att ”lära sig” hur mycket man ska äta?

ORTOREXI

En sak är ialla fall säker, det är inte vad som passar för personer med Ortorexia Atletika. Ortorexibehandling innefattar hjälp och stöd för kost, träning, beteende, känslor och tankar vilket inte kan sammanfattas i att ”lära sig hur mycket man ska äta”. Men så är inte heller ortorexi detsamma som ätstörningar.

ÖVERVIKT

Min erfarenhet från Ylabs individanpassade wellcareprogram är att kunskap om energimängd inte räcker för de med övervikt heller, det behövs betydligt mer stöd. Inte minst med att mäta ämnesomsättning, fettvikt och allt annat man bör veta för att kunna lägga upp en vettig kost- och aktivitetsplan.

2 kommentarer Lägg till

 1. Du som har väldigt mycket olika kunskaper och erfarenheter kan eventuellt belysa olika aspekter kring mat.
  När det gäller mat, att äta. När är bäst tillfälle att äta? Är det då man känner sig hungrig eller då man bestämt sig att äta vissa tider oavsett om man känner hunger eller inte?

  Har fått lära mig att tiden är viktig, men att dietisten jag hört säga föredrar att äta så snart man känner hunger.
  Min tanke är att om man äter för mycket och hastigt kommer man känna hunger kort efter måltiden, även om man ätit tillräckligt.

  Har lärt mig att hunger beror på att man eventuellt stoppar i för mycket mat på en måltid och maten tvingas genom matsmältningssystemet i stora mängden. Då kommer hunger av att man inte hunnit nyttja näringsämnen i den maten man åt. Är det så?

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Hej och ledsen för sent svar. Jag missade helt enkelt din kommentar. Jag tror att jag skriver ett blogginlägg om det där med hunger och mättnad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.