Träning mot ryggsmärta utrett

on

En nyligen publicerad metaanalys (Owen et al., 2019) har kartlagt vilken form av träning som lämpar sig bäst vid ländryggssmärta. 5578 patienter som ingått i 89 olika vetenskapliga studier studerades.

Många metoder har tidigare lyfts fram som lämpliga vid ländryggssmärta men vid sammanställningen av hur tillförlitliga studierna är framkom att Pilates, styrketräning, aerob träning, stabiliseringsträning har en låg effekt medan ”hands on” fysioterapi visade sig ha en än lägre effekt.

Min personliga uppfattning är att man bör ha mer fokus på patientens individuella status, symtom och behov och inte stirra sig blind på evidensbaserade tillvägagångssätt. Därmed inte sagt att vem som helst kan göra hur som helst. Ju mer kunskap och erfarenhet desto säkrare blir det.

Referens: Owen et al. (2019). Which specific modes of exercise are most effective for treating low back pain? Journal of Sports Medicine, 0, 1-12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.