Polera din Personlighet

on

Personlighet är ett begrepp som många diskuterar och man är långt ifrån överens om vad det egentligen handlar om. Jag ska därför avstå från att göra anspråk på någon sanning utan ta lite tips på hur man kan polera sin personlighet till det bättre.

I grunden handlar personlighet om hur en person, i sitt stabila tillstånd, tolkar och reagerar på olika situationer. Som så mycket annat påverkas även personlighet av genetik och erfarenhet. När det gäller biologiska förutsättningar för erfarenhet brukar man kalla det temperament vilket är lättare att identifiera. Medan en del har ett hett temperament och brusar upp lätt är andra mer kyliga.

Graden av hett/kallt temperament varierar självfallet beroende på situation eller snarare hur vi tolkar en situation. Med åren får man alltmer erfarenhet och de allra flesta hetlevrade lugnar ner sig. Vi brusar inte upp lika lätt när något känns orättvist och är inte lika lättkränkta som förr.

Det finns fyra typiska karaktärsdrag som ingår i begreppet temperament. Det första är graden av nyfikenhet för det hänger ihop med vår lust att söka och prova det okända. Ett annat personlighetsdrag eller temperamentssignum är tillbakadragande i syfte att undvika bestraffning. Ett tredje är belöningsberoende drag och till sist är att vara präglad av uthållighet.

Så hur skulle du beskriva dig själv? Är du framåt eller undvikande? Är du hetsig eller sansad? Är du otålig eller tålmodig?

Vore det inte en god idé att hitta fritidsintressen som passar ens personlighet? Eller är det kanske bättre att det ska vara det motsatta? Det senare är kanske bra om vi hamnat i absoluta ytterlägen. Den som isolerar sig behöver nog ta sig an sociala aktiviteter medan den som är hetlevrad kan må bra av lite självkontroll. Kanske lite tai chi vore bra här, vem vet.

Själv är jag så ombytlig att jag behöver slå på sandsäcken vissa dagar och träna tai chi andra. Längtar efter liv och rörelse ibland och stillheten andra gånger. Kanske är det det som är nyckeln till välmående, att vi helt enkelt tar dagen som den kommer och väljer efter humör, sinne och lust där och då.

Diskussioner och argumentation brukar locka fram personligheter. För den som agerar kraftfullt och omedelbart vore tre andetag innan tal kunna vara lämpligt. Den som sitter tyst på grund av ointresse bör kanske se sig om efter en ny lekplats. Det finns många poäng med att tycka om det man gör.

Inget är så utmanande som tålamodsstärkande tai chi, framför allt i tider av träningshets och idealsökande. Många springer så fort att de inte vet var de är på väg.

Men vi har även de som skulle må bra av att klättra på väggar för att träna på att övervinna motstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.