B12 så klart

on

Många med Ortorexia atletika får B12 brist (i likhet med vissa andra ätstörningar) vilket inte är särskilt underligt eftersom många undviker kött, ägg och ost. I bästa fall har man kanske behållit fisk som acceptabelt. Däremot äter man sällan fet fisk eller dricker mjölk så även D-vitamin kan bli en brist om man lever i solfattiga Sverige. Ägg är viktigt för både B12 och D-vitamin så det är extra trist när det utesluts ur maten.

Under de år som gått har det blivit tydligt att många med ortorexi får brister på i princip alla vitaminer utom C-vitamin. I tillägg har många energi-, kolhydrat och fettbrist (men överdos av proteiner) så det står inte så bra till med hälsan.

Det är märkligt att just de som tror sig äta och träna sunt får dåliga (läs urusla) energi- och näringsvärden som bara blir sämre och sämre ju mer man utesluter och desto intensivare man tränar. I dessa HIIT- och vegantider är det lätt att bli ohälsosam.

Det makabra är att ohälsouppläggen går i hälsans tecken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.