”Viss” risk för att skada allmänhet

on

En ung kvinna blir nedslagen vid en busshållplats av en psykiskt sjuk man. Skadorna blev så omfattande att man inte visste om hon skulle överleva. Hon har inte vaknat ännu och ingen vet vilka skador som hjärnblödningen orsakat och vilka men det kommer att medföra.

Kommer hon att överleva? Kommer hon att leva? Det är två vitt skilda frågor.

Det jag vill belysa med den här tragiska händelsen är att det åter igen är politikernas tillkortakommanden som fått verka. Nedskärningar i vården för att prioritera det som ger inrikespolitiska poäng. Jag kan inte tänka mig att psykiatrins personal vill skriva ut en psykiskt störd person om de inte måste frilägga eller stänga en behandlingsplats. Härom dagen skrev jag om överläkaren som sa att det inte finns plats för de sjuka inom psykiatrin såvida man inte begått ett brott och då kvalificerat sig in på rättspsyk.

Var det det ett brott denne sjuka psykotiska person ville utföra för att få hjälp? Det är väl magstarkt att tro att det skulle vara bakgrunden. Det enda sättet att förstå den här fruktansvärda händelsen är att tro att mannen var mycket sjuk. Men sjuka personer måste tas om hand.

Hur i hela friden kan man släppa ut någon med viss risk???? Antingen är det en risk eller också är det inte det. Om det inte händer något – bra men om det gör det är det inte en siffra i statistiken. Siffran 1 betyder ett liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.