Utmattnings syndrom eller Ortorexia Atletika?

Hur avgör man att en person är drabbad av en arbetsrelaterad utmattning eller ortorexi? Eller är på väg i en nedåtgående spiral? Det finns en hel del studier men ännu fler obesvarade frågor. Finska forskare håller på att utreda tidiga symtom på utmattning och på Ylab är vi väl förtrogna med ortorexisytom. Vi ser liknande symtom men även stora skillnader.

Att särskilja vad som är vad blir inte lättare av att influensers och andra som framträder medialt under parollen ”jag hade utmattningsdepression” men som får full pott på ortorexi-symptom. Ett av ortorexins symtom är att vilja exponera sig och ge råd om mat och träning till andra. Eller skriva och prata om hur det är att vara sjuk.

Man blir utmattad av ortorexia atletika men det har sin egen orsaksgrund. Drabbade har snedvridit såväl energi- och näringsintag i kombination med intensiv träning utan återhämtning. Stark fysiologisk påverkan med andra ord och inte riktigt detsamma som arbetsmiljörelaterad ohälsa och utmattning.

Om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.