Hur mår våra barn egentligen?

on

De flesta skolbarn tycker sig ha en god hälsa och är nöjda med livet. Runt 13 års ålder börjar man se en skillnad mellan pojkar och flickor. Flickor har ett flertal sammanlänkade problem medan pojkarna mår något bättre. De flesta av barnen upp till 15 år tycker det är lätt att pratat med sina föräldrar. Fysisk träning ökar.

Det låter som en ganska bra början eller hur? Men när man ser att 11-åringar har psykiska besvär som dåligt humör, sömnbrist och nervrositet (flickor vanligare än pojkar) ser det inte lika muntert ut. Depression är ytterligare ett stigande problem hos både pojkar och flickor. Bland femtonåriga flickor är samtliga ovan nämnda symtom mycket vanliga.

Oro, depression och humörsvängningar är vanliga vid Ortorexi. Med tanke på att endast 40% av våra skolbarn upplever sig ha en lagom vikt, kan man fundera över om det ortorektiska samhället med krav på en vältränad och snygg kropp, asketisk livsstil och hälsomedvetna matval är en orsak för den stigande psykiska ohälsan bland ungdomar.

Läs mer om Ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.