WHO om livsstil

on

Jag råkade kika i mina gamla studiepärmar om Arbetsmiljö och Hälsa och stötte då på WHO:s Global Plan of Action för arbetsrelaterad ohälsa. Det fick mig att tänka till när jag påmindes om att just livsstil är det område som undersökts allra minst när det gäller ohälsa på arbetsplatsen.

Det känns ju lite märkligt att man inte kopplar alkohol, rökning, kost och motionsvanor såsom påverkande faktor till hur bra man är på jobbet. Hur dåligt man mår på jobbet kan ju inte enbart bero på ledarskap, kollegial samvaro, meningsfullt arbete med mera. Det känns närmast som självklart att hur man lever på fritiden påverkar arbetet likaväl som hur man har det på arbetet påverkar fritiden.

Nära på 60% av alla organisationer och arbetsplatser har någon slags tillgång till psykologer men de lyser ofta med sin frånvaro när det gäller att kliva ner från organisatorisk hälsoarbete till individens hälsobehov.

När det gäller livsstil och levnadsvanor vore det inte så dumt med en psykolog här och där.

Speciellt när kost- och träning urartat till ortorexi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.