Vad hände med Sverige?

on

En gång i tiden utgick vi från att man kan lita på folk ända tills de visat på motsatsen. Idag verkar världen ha vänts upp och ner under politiska egotrippar och manifestationer. Det går inte längre att lita på SVT som objektiv nyhetsförmedlare för att ta ett exempel. Man har följt Fox Channel i spåren och blivit något av en politbyrå och propagandaförmedlare. Öster om Finland är man van vid propaganda och utgår från att media är vinklat, men här i gamla Svedala litar vi på att det som sägs på TV är rätt och riktigt. Under Coronatiden har det blivit allt tydligare att SVT inte ville lysa på trollen.

Det kändes som en frisk fläkt när DN (hör och häpna) gjorde en jämförelse mellan Sverige och Norges strategi. Norska folket presenterades flera olika strategier med olika grader av inskränkthet och fick möjlighet att rösta om det och tycka till. I Sverige har regeringen uppenbarligen inte förtroende för att folket kan vara med och tycka . Man har inte uttalat den strategi som man valde utan håller hårdnackat fast vid att vi måste lita på våra myndigheter. Varför då? När en myndighet inte informerar folket om strategin, kritiserar andra och framträder som självgod, inte lyssnar på medicinska experter och framför den i särklass sämsta diplomati som skådats – varför ska vi då lita på den myndigheten?

När världen ser att vi har flest döda per capita säger svensk media eller regering ingenting. När WHO backade efter att ha sagt att vår smittspridning ökar var Tegnell snabb på att dementera och han hade rätt för en gångs skull. Vi testar ju mer (tester som han tidigare fördömde). Men när världen påpekar att vi har flest döda per capita ja då menar Tegnell att man borde titta på att vi har färre på intensiven.

Så klart vi har ett lågt antal på IVA – över 2000 fick aldrig någon intensivvård. Dom dog ju så behöver man inte intensivvård innan dess? När blev svensken så myndighetsblind att man tillåter en strategi som inte låter ambulansen komma när den behövs? Allt för att inte överbelasta vården och då får ingen över 80 komma in för att få hjälp. De som har byggt vårt land. Sååå oetiskt.

Jag skäms för det är så oetiskt och oavsett politisk färg blir jag rasande över ledarskapet under den här krisen. Var fanns ledaren som stod på barrikaderna i början och bad alla med medicinsk utbildning om att träda in och hjälpa till? Med all den medicinsk personal som vi har i landet (som flytt den krackelerande sjukvården), militär och en informerad befolkning hade vi kunnat bemanna militärens extra IVA avdelningar och givit vård till alla behövande. Vi hade flera restauranger som lagade mat till vårdpersonal och hotell som stod tomma kunde ha utnyttjats mer. Men i god svensk anda handlade debatten istället om vårdpersonalen skulle beskattas för den gratismat det fick. Jag skäms.

Alla räknar fel utom Tegnell enligt nyhetsrapporteringen. Man hade mage att klaga på Italiens och Frankrikes sjukvård offentligt. De är rankade etta och tvåa i Europa och Sverige rankas som nr 23. Sug på den karamellen. Det är lätt att brösta upp sig får låga IVA tal när man inte tillåter folk att komma in. Vi har låtit folk dö, vi har en infrastruktur som kraschar (transporter klarar inte tåg som ställs in), en ledare som inte kan samla folket utan lyckas med bedriften att skapa två grupper. Skäms på er.

Det är inte mer än rätt att vi får stanna hemma i sommar. Vi svenskar som tycker vi är bra och ledande på allt och inte kan inse att vård, skola och mycket annat fungerar bättre i andra länder. Taiwan, 23 miljoner invånare och 7 döda….. Sverige 10 miljoner och fler än 2000 döda…..Jag skäms.

Jag bedriver ingen politik. Jag värnar om hälsa och i min värld är en människa en människa. Alla människor är lika värda enligt de lagar vi antagit men då gäller tydligen inte de äldre. De räknas inte i etiken eller statistiken. Jag skäms.

Nästa generation verkar ha hjärtat på rätt ställe och då kanske vi får ordning på verksamheten igen.

2 kommentarer Lägg till

 1. Intressanta synpunkter och tiderna har förändrats överallt. Känner igen känslan av en besvikelse som du beskriver.

  Du beskriver ”öster om Finland” och de orden kan uppfattas på flera sätt.

  Att inte ta hänsyn till vad folk vill kommer straffa sig senast nästa valomgång….
  Det är vad jag tänker utifrån erfarenheten i ett demokratisk land, att när folk blir besvikna är det regering som får skulden. Så brukar det inte vara öster om Finland.

  Det du menar är väl bara begränsad till ämnet corona och inte innehåller så mycket politik, eventuellt?

  Du beskriver situationen nu som det blivit med tiden, som vi inte visste från början. Till regeringens försvar tänker jag att de inte heller visste mer….
  Också så att vi har en minoritetsregering som inte har mycket att säga till om. Det är Vänsterpartiet som fått styra i mycket och fått sin politik genom via den svaga styrande minoritetsregeringen.

  En sak som jag vill lyfta fram utöver du skrivit är att Tegnell blivit ett namn som ensam lyser upp himlen. I en demokrati, ska det inte vara så.

  Upplys mig om jag tänker fel med det jag nu funderar på att det inte är Tegnell som allt orättvisa, och dödstalen beror på? Talar han utifrån egna forskningar till hela nationen? Det är den bilden man får, tyvärr! Visst talar han utifrån att en viss myndighet sagt att han måste säga det som står skrivet, informationen, som myndigheten valt att dela ut till folket? Tycker att Tegnell själv skulle ha sagt och påpekat ofta att det inte är hans forskning, han talar om, utan om vad folkhälsomyndigheten valt ge ut. Har jag missat någonting när det gäller den saken?
  Man kan alltid fundera vilka fördelar informationen ger som ges ut? Det tror jag regeringen väljer, eller hur?
  Därför tror jag att informationen som ges är i samarbete mellan folkhälsomyndigheten, regeringen och Tegnell har inte någonting utifrån egen forskning att lägg till, eller hur? Han skulle i ha påpekat flera gånger i demokratins namn att det inte är hans egen forskning han talar om!

  Förstår din tanke här:

  ”Det är inte mer än rätt att vi får stanna hemma i sommar. Vi svenskar som tycker vi är bra och ledande på allt och inte kan inse att vård, skola och mycket annat fungerar bättre i andra länder. Taiwan, 23 miljoner invånare och 7 döda….. Sverige 10 miljoner och fler än 2000 döda…..Jag skäms”.

  Man testar hård på olika länders informativ och demokratisk förhållningssätt i.o.m. coronavirus.
  Jag tror på sanningen att det systemet är så pass olika från grunden att det inte går att dra några vettiga slutsatser av resultaten. Därför ska man inte ens försöka jämföra resultat. Det har jag hört via nyheter flera gånger, liksom att informationen hänger efter minst en vecka, hela tiden.

  Eftersom man fick panik i början och ingen väntade sig att det värsta kan hända, öppnade man alla kranar!!! (Det hade jag velat se, att alla kranar öppnades, när Sverige valde att stanna utanför eurovaluta. Finland valde från början att gå med i valutasamarbetet.
  Befolkningen i Sverige betalar dryga kostnader till EU för att få stanna utanför. Det gäller min och din plånbok som blir smalare). I alla fall skulle man ha stängd den redovisningen länderna emellan i den form som det nu skedde, tycker jag. Man kan vara efterklok. Det du skriver stärker min uppfattning att alla länder har inte med automatik en gemensam sätt att agera när man redovisar utåt och kanske inte samma resurser att sammanfatta resultat. Därför blir det en fel bild av läget i Sverige, tror jag.

  Det börjar komma mer och mer information som talar om dessa sätt att räkna och vilka förutsättningar, tidsperspektiv, varierande smittotillfällen, befolkningsunderlag. Är är vi immuna mot olika virus från grunden? Trångboddheten, rökning har rapporterats (bl.a. befolkning från asiatiska, afrikanska länder) som en risk för sämre hälsa, riklig användning av olika typer av mediciner under lång tid (är typiskt för västländerna), som eventuellt inte ens passar ihop att ta tillsammans.

  T.ex. sägs det i sakprogram, öster om Sverige, i radio, om förutsättningarna för olika nationaliteter att klara sig och hålla sig friska, när nu ”korona” härjar!

  Utifrån det jag redan skrev tidigare i inlägg om olika befolkningsgruppers förutsättningar att klara sig, kan man dra några slutsatser om varför det är så många som dött i corona i Sverige och varför det helt plötsligt var stillastående infrastrutur (bussar, tåg)?

  Det saknades många chaufförer, helt klart! Hur många har funderat på anledningar? Varför valde man då att inte flytta ”gamlingar” till sjukhuset? Vilka som fick bestämma över människors öde? Där tror jag vi kommer att få många beskrivningar i framtiden. De berättelser kommer vi att bli väldigt frustrerade på, befarar jag.
  Så du skriver mycket av det jag själv skulle säga.

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Jag låter mitt svar bli en bloggpost med information från the European Centre of Desease Prevention and Control.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.