Självtjänande boost

on

Om man inte får positiv bekräftelse från sin omgivning får man ge det till sig själv. Det verkar vara en överlevnadsstrategi att vrida lite på sanningen för att själv framstå i bättre dager. En av dylika systematiska tankefel är vad som kallas ”självtjänande tankefel”. Vad är nu det kan man undra?

Det handlar om att vara lite självgod i fråga om vår egen prestation. När vi misslyckas skyller vi på omgivningen såsom exempelvis vid studier och en misslyckad tentamen. Lärare var dålig, frågorna var otydliga, tiden för inläsning var otillräcklig, det var för stökigt i salen och så vidare.

be nice to yourself

Det intressanta är däremot att när vi lyckas för då tar vi hela äran själv. Vi var pålästa, kompetenta och väl förberedda med mera. Det låter lite omoraliskt att berömma sig själv på det sättet men faktum är att vi mår bättre av det än när vi ideligen klandrar oss själva.

Ibland går det bra, andra gånger inte och det är just det som livet handlar om. Vi är mänskliga varelser och inte maskiner och därför går det lite upp och ner. Så, sluta att hacka på dig själv och tänk att det kommer en ny dag imorgon när något gått åt skogen. Gick det bra? Var ödmjuk och tacksam, det räcker gott och väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.