Folkhets myndigheten

on

Nu har Folkhälsomyndigheten helt plötsligt dubblerat rekommendationen på fysisk aktivitet i veckan. Deras argument är att svenska folket inte klarar nuvarande nivå så då höjer man den ytterligare. Finns det någon sund människa som förstår detta? Om man inte når upp till nuvarande nivå varför då höja nivån och göra det än mer omöjligt?

Saken är den att FHM inte kommer på saker själv utan följer USA. När man i USA fann att övervikten bara stiger så räknade man ut med hur många kilo per person i genomsnitt. Sedan beräknade man hur mycket aktivitet som skulle kunna motsvara själva ökningen och resultatet blev 30 minuter per dag fysisk pulshöjande aktivitet. Åren gick och man lyckades inte bromsa utvecklingen med ökad vikt så man beslöt då att höja efter den tidens stegringsnivå vilket var 60 minuter per dag.

Så, dagens ökning från 30 till 60 minuter, vilket underlag vilar FHM rekommendationer på? USA Copy Cat?

En annan viktig vetenskaplig detalj är att man inte kan överföra populationsstudier på individnivå. Således kan man inte uppmana samtliga medborgare att konditionsträna en timme per dag plus 2 styrkepass och flera balanspass för de äldre. En del behöver mer och andra mindre helt enkelt. FHM verkar mest intresserad av att få ett bra nationellt genomsnitt även om det innebär att den polariserade gruppen ortorektiker är de som med massiv träning utjämnar medelvärdet.

HUR FÅR MAN ENS TILL DET?

Sedan kan man undra hur en småbarnsfamilj ska kunna hinna med att följa dessa rekommendationer:

Arbete 8 timmar

Sömn 8 timmar

Restid 1 timme

Hämta lämna barn 1 timme

Lunchrast på jobbet 1 timme

Hämta/lämna barn 1 timme

Äta frukost, lunch, middag, kvällsmål sammanlagt 2 timmar

Handla mat inklusive transporttid 1 timme

Städa, plocka, duscha, påklädning, tvätta kläder….1 timme

TOTALT 24 timmar

Så hur får vi in 1 timme träning per dag? Löpning 5 dagar och styrka två dagar per vecka. Vad tar vi tiden från? Barnens samvarotid? Sovtid?

Det är dags att FHM med flera myndigheter slutar med att skuldbelägga människor genom att föreslå ett upplägg som är både ovetenskapligt och omöjligt att genomföra för ett stort antal människor.

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.