Full fart för fett fixeringen

Bod Pod fettmätning för högtryck

Yvonnelin_ylab_bod podNu går Bod Podden varm och det märks att våren är här. Många vill mäta sin fettprocent innan badsäsongen drar igång på riktigt. Nu ska det bantas och kapa fettvalkar. Ibland undrar jag om man verkligen har klart för sig hur viktigt det är att veta vad man mäter och inte minst hur man mäter. Sedan ska resultaten tolkas med hänsyn taget till alla felkällor som kan tänkas finnas. Mätinstrumenten måste även de betraktas utifrån hur valida och reliabla de är. Undervattensvägning är gold standard och Bod pod har cirka en procents felmarginal. Impedansvåg runt fjorton procent och kaliper upp till 40% felmarginal. Ju sämre tillförlitlighet i mätinstrumentet desto större betydelse har testledaren. Viktigt att den personen har utbildning i testmetoder.

yvonnelin_rugby manSjuka mål ger sjuk effekt

Jag hörde en kund heja på sin hustru för att hon gått ner till 8% fett. Helt sjukt för det är tio procent under anorexiagränsen. När fettprocenten närmar sig 20 för kvinnor försvinner oftast menstruationen vilket är alarmerande. Män ligger cirka tio procent under så under 10 % är inte att rekommendera. Den som säger att lägre är bättre vet inte vad han eller hon talar om för prestationsförmågan går ner vid ett visst värde (självklart intressant för den som tränar och vill ha resultat). Killgäng brukar tävla om vem som går ner mest (den som dör vinner med andra ord). Hur tänkte man då? Det finns bättre sätt att mäta prestation och prestationsförmåga på än dumdristiga slutsatser om att minst är bäst. Lika korttänkt som att mest träning är bäst träning men det tar vi en annan gång.

Fettprocent bör generellt ligga på 23-25% för kvinnor. Killar 13-15%. Om man vill ha ork och sexlusten kvar vill säga. Annars kan man banta på. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.