Förödande kunskap

on

Att kunskap är makt har vi väl alla hört någon gång men att kunskap skulle vara negativt för oss är kanske mer okänt. När vi tar in information från omgivningen gör vi det via våra sinnesorgan såsom ögon och öron. Vi har mentala scheman som tillsammans med vår kunskap och erfarenhet förmår oss att tolka vad vi ser och hör. Vi hör och ser en bil som närmar sig för att ge ett exempel.

Det här är värdefulla funktioner när man kör bil på hårt trafikerade leder eftersom det är viktigt att vi uppmärksammar och tolkar eventuella faror som dyker upp. Men ibland är vår kunskap till ondo till exempel när vi kör på automatik i en miljö som vi känner till. Vi registrerar fortfarande inkommande information men vi blir inte lika varse om vad vi ser och agerar inte lika snabbt och effektivt om något okänt dyker upp på vägen.

Varför det blir på det här sättet är för att vår kunskap vilseleder oss genom att ha fokus på hur det ”brukar vara” och inte hur det är. Ett flertal olyckor händer exempelvis när en bil fått motorstopp och stannat. Den som kört på bilen säger ofta att hen inte såg bilen. Det kan tyckas konstigt men när erfarenhet säger att bilar framför färdas framåt så är man inte lika alert när ett fordon står still. Men, om bilen hade stått på tvären (såsom polisbilar gör ibland) då upptäcker vi det lättare för det är ett synligt avvikande mönster i helhetsbilden.

Såsom min kollega som cyklat samma väg många gånger och for rätt in i en grind som aldrig tidigare hade varit stängd. Det resulterade i aj aj aj, ett besök på akuten och en gipsad arm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.