Den politiska hjärnan

on

Politisk psykologi är ett område som eskalerat i populäritet under de senaste tjugo åren. Det har däremot varit sparsamt med studier som undersöker kopplingen mellan personliga egenskaper och ideologiska övertygelser. Men nu publicerar The Royal Society en intressant studie.

Sex forskare från Cambridge University undersökte samband mellan kognitiv förmåga och ideologiska attityder. Resultaten visade att det fanns ett samband mellan vår syn på världen och hjärnans förmåga att uppfatta och tolka information.

Man fann exempelvis att extrema våldsbejakande anti-andra grupper hade ett begränsat arbetsminne medan konservativa och nationalister tenderade att vara försiktiga i sitt beslutsfattande och ha minskat strategiskt tänkande.

De som var dogmatiska i sina övertygelser var långsammare i sökandet efter fakta och var mer impulsiva. De med religiösa övertygelser var följsamt medhållande och risktolkande. Kort sagt så var de med dogmatiska och fanatiska övertygelser mer riskbenägna, impulsiva och långsamma när det gällde att belägga påståenden med bevis.

Utöver det som beskrivits ovan undersökte man benägenhet för sensationssökande, auktoritet, emotionell kontroll, strategiskt processande och mycket mer.

Referens:

Zmigrod, Eisenberg, Bissett, Robbins & Poldrack (2021). The Cognitive and perceptual correlates of ideological attitudes. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.c.5252445

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.