Otrolig uppslutning

Det blev en fantastisk dag igår när vi hade vår Stöd Ukraina dag på Ylab. En härlig uppslutning av kunder och vänner. Många som inte kunde komma swishade donationer och av de som var på plats blev det donationer och förnödenheter av alla möjliga slag. Tandborstar, tandkräm, tamponger, smärtstillande, kompresser, underkläder, bindor, gelehjärtan och inte minst en rad olika medicinska tillbehör som kan tillämpas både av flyktingar och ute på fältet.

Men vad vore Ylab med kärnvärden som Helhet och Vetenskap om man inte även denna dag höll sig till värdegrunden.

Anatoli Grigorenko, en av Ylabs grundare, berättade om läget i Ukraina och om hur det är att vara ukrainsk med familj där men även familj i Moskva. ”Tungt” var det ord som fastnade hos de som var där. Det blev många frågor om ideologi, strategi, taktik och självklart dryftades många frågor från en mycket engagerad åhörarskara.

Per Berg, traumaortoped Akademiska Sjukhuset under många år berättade om krigsrelaterade skador med anknytning till vilka vapen som används. För många oinvigda i medicin och vapen blev det en mycket ny men viktig information om vad som verkligen händer i krig.

Per Berg och Anatoli Grigorenko

Det vore inte helhet om inte jag själv la till information om psykiska konsekvenser hos såväl flyktingar som de som krigar eller arbetar i fältsjukhus. PTSD – post traumatisk stress syndrom är snarare en regel än ett undantag för soldater. Men det bör även uppmärksammas att de som bevittnar våld kan drabbas av PTSD.

Sammanfattningsvis fick vi in massor med varor och pengar som nu ska gå via ukrainska ambassadens kanaler till humanitär hjälp. En del ska gå till skyddsutrustning för soldater under ett projekt som kallas ”Come home alive”.

Mer om donationer och leveranser kommer men redan här och nu vill jag och Anatoli tack er alla som ställer upp som stöd till Ukraina. Vi är oerhört tacksamma.

Flera lådor kommer att fyllas för konferensbordet är så gott som fyllt

Om du mot förmodan missat detta så finns det fortfarande chans att bidra med varor under måndag och tisdag som kommer. Donationer i övrigt via swish 0707 961811 Anatoli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.