Snabbmat och depression

Svenska Dagbladet hade för ett bra tag sedan förvisso,  en artikel med titeln Forskare slår fast tydlig koppling mellan snabbmat och depression. Men, det kan kännas aktuellt än idag att fundera lite över den tolkning som gjordes.

Utrymme för tolkning

Det finns en hel del att säga om den rubriken. Rubriken är ett påstående och frågan är vad som egentligen menas? Vad menar man när man säger ”snabbmat” exempelvis. Är det det gamla vanliga ”hamburgare, pommes…” eller något annat? Är det synonymt med ”skräpmat” och vad ingår där i sådana fall? Man använder uttrycket ”slår fast” vilket låter som att man nu kommit fram till en sanning.

Snabbmat och depression via inflammation

Men det var bara rubriken som för övrigt sätts av någon annan än journalisten som skrivit artikeln vilken är mer nyanserad. Tasnime Akbaraly från University College London står bakom forskningssstudien där man sett att det finns ett samband mellan snabbmat och inflammationer vilket i sin tur kan leda till depression. Så många som 32908 vuxna från olika länder deltog i studien där man kom fram till att medelhavskost är bättre än snabbmat (vilket inte är någon nyhet om man ser till näringsinnehåll).

Ledsna äter sämre eller blir man ledsnare av en viss kost?

Men den här gången tog SvD även upp det faktum att de finns forskare som inte håller med vilket är sunt. Man bör belysa studier från olika perspektiv. Naveed Satar, professor från University of Glasgow ifrågarsätter riktningen och menar att de som är deprimerade ofta äter ”sämre” det vill säga mer snabbmat. Sannolikheten att kopplingen till inflammation skulle vara vad du äter förkastar han.

Mat som medicin

Det finns många som förordar att man bör använda diet som medicin, fasta i övertygelsen att det kan hjälpa. Visst kan det vara så men fler studier behövs för att även fastslå vad som orsakas av kost och vad som är placebo.

Det finns även studier som visar på att män som äter vegetarisk kost har högre risk för depression så vad händer om män äter vegosnabbmat kan man undra….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.