Skingrade moln regnar ej

Skingrade moln regnar ej – så säger ett kinesiskt talesätt som ligger nära det Konfucius sa en gång runt 500-talet före Kristus ”Bättre tända ett ljus än förbanna mörkret”.

yvonnelin_polarbearGör något

Kort sagt finns det en uppfattning att om man hamnar i trubbel så bör man inte stå handfallen utan göra något åt saken. Det handlar även om att ha rätt fokus, som vi säger i den västerländska organisationsläran: bättre att vara lösningsorienterad än problemfokuserad.

yvonnelin_rodatorgetPå tal om moln

När jag var i Sovjet strax innan det föll samman la jag märke till att man ofta avstod från att hitta en annan väg när någon sagt Njet eller deklarerat att vägen inte är framkomlig. Oavsett vad saken gällde. I min värld var ju ett nej inte ett säkert nej utan något man kunde skruva lite på. Men när det gällde att skingra moln var ryssarna väldigt kreativa. Varje första maj skickade de upp sina MIG plan för att skjuta bort molnen över Röda Torget…

yvonnelin_chinesealleyThe Chinese Way

I Kina fick jag däremot en rejäl portion av tillämpad praktik på det här med problemlösning. I själva verket fanns de så många tillfällen när man inte ens insåg att man hade ett problem. Som till exempel när man frågar om vägen till någon plats. Man får ett glatt ”ditåt” med hela handen som vägvisare. Däremot fick man inte veta att det kanske var bättre att sluta promenera för att det var två mil till själva platsen och så vidare.

Skicka problemen vidare

Österlänningar tycker helt enkelt inte om att ge problem till en annan människa. Så att säga att något inte går där vore ett undantag. Man nickar (vilket inte alls betyder ja i Kina) och svarar ok, rätt eller liknande eftersom ja eller nej inte finns i det kinesiska språket. Men å andra sidan när man säger ”det är möjligt” så betyder det oftast att det inte går.

Varför det heter kultur? Därför att det är kul (och tur) att det finns olikheter för vore vi alla lika vore världen allt bra trist. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.