Fotbollsfinal och C-uppsatser i hälso pedagogik

yvonnelin_träning_ronaldo_fotboll_ylabwellcareEM final i fotboll är hälsosamt

Ikväll är det fotbollsfinal i EM och fest för alla fans och oss andra som gillar fotboll. Märkligt nog kom fotboll (efter alla år med ishockeytittande) att bli mitt sätt att koppla av. Jag kommer aldrig sluta att bli fascinerad över alla taktiska tricks och fysiska färdigheter som fotbollsspelare har. Fotboll är för mig så mycket mer än bara fotboll, det återspeglar arbetslivet och inte minst det sociala samspel som är nödvändigt för vårt välbefinnande.

Vi faller för de som kämpar mot alla odds

Hur många gånger har vi inte med förväntan på topp sett ett lag med fantastiska spelare förlora. Bara för att de inte agerade som lag. Hur likt är väl inte det dysfunktionella team i framgångsrika företag?

Hur många gånger har vi inte hejat på ”underdogs” oavsett  vilket land de kommer ifrån, bara för att vi älskar att se osidade och svaga vinna. Som samtalsterapeut har man ett otal exempel på personer som emot alla odds reser sig och vinner, alla kraxande kråkor till trots. Vi gläds och blir fascinerade av maskrosbarn.

Att gissa är en del av spelet

Ikväll blir det tufft. Frankrike är hemmanation och man önskar att de vinner bara för att se Paris fira. Men så har man ju kollegan i det Europeiska Kung Fu & Wushuförbundet som är från Porto och kör fysträning med laget. Knepigt värre. Det lär bli Ronaldo som tar hem spelet. Eller vinner stödet från hemmabefolkningen? Nåja, bra fotboll lär vi få se.

C-uppsatsen och förutfattade meningar

yvonnelin_träning_zlatan_fotballVad har nu det här med C-uppsatser att göra? Jo, en gång i tiden var Ylab där jag jobbar involverade i en personlig tränarutbildning på en högskola. En student skrev om mäns bristande koordinationsförmåga efter en studie gjord där män fick medverka i gruppträning á la step up. Mina tankar gick till just manliga fotbollsspelare som passar, plockar och trixar med bollen i full fart, i luften, under rotationer och under stundom orimliga betingelser.

Studentens slutsats om mäns bristande koordinationsförmåga,  resulterade för min del i ett par år med en forskningsgrupp i Moskva. Vi arbetade med hälsorelaterad träning och bland annat med kriterier och metod för koordination. Hur det gick för studenten? Det blev underkänt av fler än en anledning, men i huvudsak för att studien var subjektiv och godtycklig. Det är lätt att komma till snabba slutsatser ibland när omdömet grumlas av personlig uppfattning.  Som när jag en gång tittade på Ronaldos ben och fötter och drog slutsatsen att han inte kunde springa. Han lär springa ikväll och pulsen han har lär även vi i soffan ha. Härligt!

En annan vinst med att titta på fotboll är att man kan vara alldeles säker på att ingen spelar matchen för att bränna kalorier. 

Kommentera