Fredags föredrag med drag

on

yvonnelin_businessBusiness Network

Varje fredagsmorgon träffar jag affärskollegor i ett företagarnätverk. I morse var det lite speciellt eftersom jag presenterade Ylab och vår verksamhet. Den korta varianten är att Ylab levererar helhetshälsotjänster till företag och privatpersoner med krav på mätbara resultat. Som så ofta frågade man om det här med balans mat och träning och vad den nya träningshetsen handlar om. Få kände till att många #ortorexi relaterade problem, kan utlösas fysiologiskt och att svältreaktioner i sin tur kan ge negativa känslor och beteenden som nedstämdhet, rigiditet med flera.

Ofrivillig svält i Ghana

Det var intressant för mig att få höra en 50-årig man berätta att han svalt när han arbetade i Ghana under en period. Han rasade ner i vikt och beskrev hur tunn och svag han blev. Men inte minst berättade han om sina tvångsmässiga tankar som fanns hos honom 24/7. Det enda han tänkte på var McDonalds hamburgare och olika födoämnen rika på proteiner. Han tänkte på mat dagarna igenom och drömde om sina hamburgare. Den här idag medelålders mannen var en framgångsrik idrottare som inte haft några som helst psykiska trauman eller problem i sitt liv. Tvärtom. Han hade aldrig varit i närheten av ätstörningar, så väl hemma började han äta och gick upp i vikt och blev frisk. Några ovanor och destruktiva förklaringsmodeller hade han inte hunnit anskaffa så både kropp och själ återhämtade sig så snart vikten normaliserats. Idag är han fortsatt i god form med normal vikt och förundras över att han kunde bli tvångsmässig som en ortorektiker, utan att ha haft en enda önskan om vare sig magrutor eller bicepsomfång.

Kommentera