Styrka eller kraft utveckling

yvonnelin_verticaljumpFramgång inom styrketräning baseras ofta på absoluta tal, det vill säga hur många kilo lyfter jag idag i jämförelse med tidigare. Kanske började man med att sträva mot att lyfta sin egen kroppsvikt och kunna gör ett vertikalupphopp på låt oss säga 40 cm.  När målen är nådda fortsätter man och kanske når man 1,5 gånger kroppsvikten och hoppar 60 cm efter en viss tid. Träningen går vidare och framstegen visar sig; två gånger gånger kroppsvikten men helt plötsligt hoppar man inte lika högt längre.

Begränsningen ligger inte i den maximala styrkekapaciteten utan i muskulär kraftgenerering på den korta tid som ett upphopp kräver. Man blir vad man tränar och det är inte alltför ovanligt att både tränare och atleter fortsätter att träna maximal styrka när de egentligen behöver träna snabb muskulär kraftgenerering.

Kommentera