Motivation för motion

on

Motivation är en process som kan beskrivas med kraft, uthållighet och riktning. Kraft och uthållighet påverkar varandra medan riktning ofta påverkas av yttre faktorer.

Nyårslöftet

yvonnelin_runningwomanLåt oss ta den 2:a januari som exempel, en dag då många ska infria sina nyårslöften. Många startar med stark motivation och går ut med full kraft. Kanske en kombination av diet och träning flera gånger fler i veckan än i jämförelse med december. Kanske långt mindre mat än i december dessutom. Det kraft som det innebär brukar resultera i att uthålligheten tryter när sportlovet närmar sig. Sambandet är enkelt, ju hårdare desto kortare tid.

Yttre faktorer svåra att motstå

Så har vi riktning. Starkt fokus på målet i början och en solklar kurs framåt men sedan blev det 30-års fest, katten försvann och man fick mer övertid än förväntat. Störande omgivningsfaktorer kan få en ur kurs.

Planering och precision är en nyckel

yvonnelin_chuckjeagerSumman av kardemumman är: nogrann planering förhindrar tvärstopp. Eller som en känd stridspilot sa: Proper planning prevents p..ss poor performance.

 

Vem? Chuck Jaeger som var den första människan som sprängde mach 1.

Kommentera