Bloggare svälter sina följare

yvonnelin_fitnessmagNu har det hänt igen. En bloggare ger kost- och träningsråd som försätter följare i akut svält. Tio månader senare är det nu akut och den drabbade måste läggas in. Hur kunde det gå så snett?

Från Ortorexi till Okontrollerbar svält

Det är en fråga som jag ställer mig varje vecka när nya Ortorektiker kommer till Ylab för behandling. Det senaste fallet är däremot ganska klassiskt. En tävlande i fitness med flera meriter bakom sig, arbetar för ett av Sveriges största kosttillskottbolag, lever på att visa sin kropp för andras uppskattning och beundran.

yvonnelin_orthorexia_appleKorkade råd

Men frågan är, hur kan du ge råd som får en kvinna att ligga på drygt 3% fett när gränsen för anorexia ligger runt 18%? Är det så att även du är i svält och därför inte längre kan avgöra hur stor eller liten en kropp är? Eller är det så att du mår så dåligt själv (med tanke på din utbildningsbakgrund) att du normaliserat ett fettmagert liv med ångest, tvång och depression som något ”man får leva med” om man ska vara fin? Eller är det kanske så att den PT och Kostrådgivarutbildning du genomgått sagt att skopvis med protein inte är något problem? Kanske glömde de bort att nämna alla bristsymtom som Ortorektiker får och att detta i kombination med överdosering protein inte är hälsosamt?

yvonnelin_skinny_choklateBerått mod eller okunskap?

För det kan väl inte vara så illa att du med berått mod svälter en medmänniska till döds om det vill sig illa. Kanske säger du nu att jag målar fan på väggen och inte förstår att fitness är en livvsstil. Kanske säger du att de finns fler feta än ortorektiker. Kanske säger du att det gäller inte dig utan andra. Kanske säger du att det inte kan vara något fel i att vilja äta sunt och träna mycket.

Här kommer ett råd till dig. Gratis. Titta mindre i spegeln och läs mer faktabaserade böcker  eller varför inte prata med någon äldre vis person som kan förklara det där med balans i livet.

 

Bilderna har ingen koppling till bloggaren eller den drabbade.

#ortorexi.nu

Kommentera