Afghan female fighters

on

yvonnelin_i_am_-malalaNär Malala ställde sig upp och talade inför FN församlingen häpnade världen. Det krävdes ett barn mer eller mindre för att få vuxna förstå att något har gått snett. Det krävdes en kula i huvudet på en ung flicka för att vi skulle uppmärksamma kvinnors rätt att gå i skolan.

yvonnelin_wushuwomenIdag hade the Guardian ett inslag och en film om afganska kvinnor som tränar wushu/kung fu. Något som de egentligen inte får göra. Jag befinner mig själv en idrottsvärld där det diskuteras huruvida slöja ska få bäras i idrottsliga tävlingar. Meningarna går isär. Vissa menar att det vore att ge stöd åt de som vill göra kvinnorna till en egendom på mannens premisser. De unga kvinnor som flytt till Sverige för att kunna slippa sin slöja inte minst. Andra menar att man bör ge dispens och tillåta slöjan så länge det inte stör. Vem stödjer vi när vi tillåter eller inte tillåter slöja?

Vid närmare eftertanke, vem i hela friden kom på att vi ska bestämma över andra människros liv och val? Varför kan vi inte låta var och leva sitt liv som de själva vill? Vad får oss att tro att just vår ideologi eller uppfattning är den rätta?

I en tid där man tillåter misshandel av kvinnor är det svårt att inte känna att man med sin bakgrund från full kontakt fight vill lära kvinnor att slå tillbaka rent handgripligen. Men våld föder våld och demokrati är demokrati så låt oss fundera, reflektera, diskutera och kompromissa fram en värdig lösning.

Om ett par veckor är det internationell elittränarkonferens i London. Jag är inbjuden och kommer att ta tillfället i akt för att lyssna av hur andra länder ställer sig och hur de löst problematiken. Jag arbetar under ett kontinentalt förbund som förbjuder slöja men samtidigt ett internationellt som tillåter det. Hur bisart är väl inte detta…..

Se filmen:

https://www.facebook.com/theguardian/?pnref=story

 

2 kommentarer Lägg till din

 1. habibdeljo skriver:

  Wooow👏🏻👏🏻👏🏻

 2. I’ve been browswing online greater than three hours these days, yet I bby no means
  found any attention-grabbing article like yours.
  It’s lovely worth ennough for me. In my
  opinion, iff aall website owners and bloggers mae good confent material as you probably did, the internet can be much
  more helpful than ever before.

Kommentera