Ont i ländryggen

on

I Sverige har cirka 40% av vår befolkning ont i ryggen och mer än 80% har problem med ryggen någon gång i sitt liv. Det är kostsamt för samhället och innebär mänskligt lidande. Frågan är vad orsaken är och man kan göra åt det.

Vanligt inom elitidrott

Inom elitidrott belastas många gånger kroppen till sitt yttersta. Ryggen är den centrala pelare som bär upp både skuldergördel och bäcken som i sin tur har sina påhäng av armar och ben. När ryggen värker är det svårt att kunna göra de mest vardagliga ting och man begränsas i sitt idrottande. Gymnastik, konståkning, motorcross och allehanda kontaktsporter är några av de idrotter som utsätter ryggen för stora påfrestningar.

Gymmande stärker ofta ytlig muskulatur

Inom friskvård och fitness utsetts de som gymmar för stora vertikala påfrestningar eftersom de flesta av övningarna görs sittande eller stående. Några plankor här och där gör inte tricket att stärka ryggens tre innersta skickt av ”core” muskler. Att träna funktionellt i en horisontell position kan vara ett alternativ för att undvika kompression av ryggraden. Regelbunden träning med adekvat återhämtning är grundläggande för att inte skada sig akut eller långsiktigt på grund av kontinuerlig överbelastning.

Vardagsmoment som ibland slår till

I vardagslivet är det tunga lyft med rundad rygg som är riskabelt för akut skada. Vanliga händelser är när man tvättar håret över en badkarskant, lyfter en väska eller överbelastar med trädgårdsarbete. Lyfta barn i rotation är min egen erfarenhet. Min dotter skulle in i bilen och jag stod med ett ben på vardera sidan om en snövall. Gjorde en klassiker med andra ord; lyfte vred och tjong så fick jag ett diskbråck. Det här var i anslutning till när vi just öppnat Ylab. Jag minns förvånade studentminer när GIH var på studiebesök och jag berättade att vi var specialister inom ryggbehandling, vilket inte såg så förtroendegivande ut när jag stapplade runt.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för att drabbas, undantaget Yvonnes klantiga lyft, är övervikt och svag bål. Men även bristande rörlighet i ländryggen är ett problem eftersom det ökar kraftmomentet kring leden (kort sagt gör det betydligt tyngre). En annan riskfaktor är att vara lång vilket har ett tydligare samband än vikt i flera studier. Anorexi och Ortorexi kan leda till försämrad mineralkomposition i skelettet. Detta ökar risken för benskörhet som för hårt tränande ortorektiker innebär en stor risk för akuta frakturer.

Ylab tar sedan många år emot golfspelare med ryggproblem. Vi har löst vad man ansåg vara omöjliga fall varför golfklubbarna idag kallar oss för ”Ryggreparatörerna”. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.