Man kan bli mållös

on

Att träna är ett medel och inte ett mål

Efter alla år inom idrott och friskvård kan jag fortfarande förundras över hur många som blandar ihop mål och medel. Alltför många menar att målet är att träna så mycket som möjligt. Det är knappast ett mål utan snarare en aktivitet med stor kvantitet. Träning är per definition något som sker regelbundet och i syfte att förättra något. Jag blir starkare av styrketräning, snabbare av snabbhetsträning, rörligare av rörlighetsträning och uthålligare av uthållighetsträning. Inte särskilt svårt att få ihop eller hur?

Bränna är brinna upp i förtid

Men vad menas med målet ”att bränna”. Kanske att bli bra på att brinna upp? Var sitter den brännare som blir effektivare? Det finns något som man i Kina kallar trippelbrännaren (bräss) men det är knappast det man menar. Skämt åsido, att bränna är nog snarare att vilja banta och det är väsenskilt från träning. Kroppen har en livslängd och det är alltid lika trist att se unga människor som haft det udda målet att ”träna tills jag är helt slut, varje dag”. Att bli helt utmattad är ett märkligt mål eftersom det motverkar effekten att bli vältränad…..

Målet inom idrott är förhållandevis enkelt att se. Man vill vinna kort och gott. Enkelt mål att fastställa men desto svårare att planera och inte minst att genomföra. Tränarens uppgift är att se till att idrottens kravprofil anpassas till den tränandes potential. Det svaga måste stärkas och det starka bibehållas och kunna utnyttjas maximalt.

På bilden några av blivande PT på Ylabs utbildning. Härligt med de som vill lära sig mer. De brukar tendera till mer och mer och mer och mer. Ju mer man lär sig desto mer förstår man hur mycket som finns kvar att lära sig. 

 

Kommentera