Spänn bålen…..hur då?

on

Ett intressant begrepp som ofta används av PT eller fysios är ”spänn bålen” men när man frågar hur eller varför blir det ofta luddiga svar. Vad menar man med spänn och framför allt var ska man spänna? Om spänna betyder muskelkontraktion är jag med. Men bålen? Ska jag spänna alla rygg- och bukmuskler samtidigt? Och inte minst hur gör man det i sådan fall?

Jag tror att syftet egentligen handlar om att öka buktrycket för att stabilisera ryggen. Exempelvis i knäböj med skivstång, marklyft eller Anatolis flagga. Motionärer har ju som bekant inget bälte som hjälper till att hålla buktrycket.

Så varför inte säga ”dra in magen” istället för spänn bålen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.