4 kommentarer Lägg till

 1. Julia skriver:

  Självklart! Och kommer den från potatis tänker den säkert döda dig, långsamt och skoningslöst. 😉

  Gilla

 2. Alex skriver:

  Ja?
  Pommes ger dålig hy o dålig kropp.
  Grönsakerna gör det inte.

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Hej Alex, Tack för din fråga/kommentar. När man gör uttalanden som visar på kausala samband det vill säga att någonting påverkar något annat behöver man ha fakta som underbygger det. Det är även bra om man kan vara specifik. Pommes ger dålig hy går därför inte att säga att det finns någon som helst grund för. Det finns inte studier som styrker det helt enkelt. Om man med pommes menar ”livsmedel med högt GI” finns vetenskapliga studier som visar att mjölkprodukter och produkter med högt GI kan ha en negativ påverkan på ungdomar i puberteten. Så om man är i puberten så… Det finns även en del andra studier där man upplever förbättrad hy men vissa studier är tveksamma (endast 5 försökspersoner, egen ”känsla” osv). Det behövs fler studier och framför allt på människor. Att det inte finns samband mellan grönsaker och dålig hy stämmer nog inte. Jag hittar inga studier alls på detta. Faktum är att det finns väldigt få studier som visar på grönsakers positiva inverkan på kroppen om ens några. Det finns däremot studier på ohälsa om man inte får i sig vissa mikronutrienter men det är en annan fråga.
   Det är viktigt med fakta. Speciellt eftersom många med #ortorexia atletika (läs mer på ortorexi.nu) och även andra ätstörningar ofta tror (min egen erfarenhet från behandlingar) att livsmedel kan sätta sig som fett på vissa delar på kroppen, är farligt eller visar på dålig karaktär om man äter det. Det ger förväntansångest vilket får många att må väldigt dåligt. Rädsla och oro är inte särskilt hälsosamt för kroppen så vi bör vara försiktiga med påståenden som skrämmer.
   Slutligen, nej en glukosmolekyl har inget minne.

   Gilla

 3. Alex skriver:

  Jag vet inte. Är ju inte helt frisk i huvudet själv.
  Men man läser ju dagligen att mer grönsaker mindre socker och fett samt mer motion gör att huden får glow igen och man ser Yngre ut..
  De skriver att de har forskning på det men sällan någon källa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.