LCHF försämrar prestationsförmågan

on

Vad är egentligen målet med träning? Det kan låta som en enkel fråga att besvara men kanske ändå inte. Träning ska per definition förbättra något nämligen prestationsförmågan. Gymmare blandar ofta ihop det hela eftersom merparten tränar för att minska underhudsfett, med andra ord, man bantar.

LCHF för uthållighetsidrottare

Men det händer även inom akademika ibland att man inte vet vad man vill. Forskare från Nya Zeeland genomförde en pilotstudie (utan kontrollgrupp) med fem deltagare. Man undersökte prestationsförmåga och vikt efter att ha satt deltagarna på ketosdiet (låg kolhydrat – högt fettintag). Man ökade även proteinintag (till det dubbla rekommenderade intaget). Jag tror att många känner igen konceptet.

Märkbar prestationsförsämring

Vad blev resultatet? Deltagarna gick ner i vikt (ca 4 kg i snitt), upplevde att de mådde bättre i hy och hade mindre inflammation. Det var den subjektiva uppfattningen. De objektiva mätningarna visade på försämrad prestationsförmåga i flera avseenden. Sämre uthållighet, explosivitet och lägre syreupptag (trots att detta mäts i ml/kg/min och ma hade minskat i vikt) med mera.

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket

Konklusionen från forskarna är att ”oavsett att prestationen gick ner upplevde deltagarna ett högre välbefinnande” och man föreslår att välmående bör integreras i träning för förbättrad prestationsförmåga.

Prestation är inte fin hy och viktminskning

Att ta idrottare och sätta dom på en diet som leder till försämrad prestationsförmåga verkar besynnerligt.

”jag förlorade loppet men hyn är bättre”…...

Än mer tragiskt är att deltagarna fortsatte med lo carb hi fat efter avslutad studie. Ytterligare några atleter som går in i #ortorexia atletika processen?

Referens: Zinn, et al. (2017). Ketogenic diet benefits body composition and well-being but not performance, J Int Sports Nutr, 14:22.

Kommentera