Kinesiska polkagrisar och wushu träning

Peking Opera

Ett annat kinesiskt inslag på mitt kontor är vad som till synes verkar vara polkagrisar i stort format. I själva verket är det spjut som härstammar från Peking opera som till skillnad från vår opera ofta innehåller en hel del akrobatik. Vad har det med spjut att göra kan man kanske undra men faktum är att den kinesiska operan ofta handlar om historiska krig. Generalerna är klädda i vackra kläder med flaggor som visar hur många mannar de har i sin armé. Soldaterna är de som utför de mest fantastiska akrobatiska konster medan generalerna krigar med sina svärd eller spjut.

Spektakulär målning

Ansiktsfärgen berättar vilken karaktär som döljer sig bakom figurerna och musiken låter som något helt annat än vad vi är vana vid. Kinesiska instrument och poesi som sjungs i vad som liknar falsett tar det lite tid att lära sig njuta av.

Själv bodde jag en gång i Taipei i en lägenhet alldeles intill ett tempel. Där spelades det kinesisk musik varje dag och kväll så jag lärde mig verkligen att tycka om musiken. Jag hade även den stora förmånen att få träna i pekingoperaskolan utanför stan en kortare tid och där fick jag lära mig hantera spjuten. Jag hade även en wushutränare som kom från operan så det blev en hel del akrobatik och vapenträning i pekingoperastil.  Men tuffast av allt var nog skorna som var av platå eller liknande upp och nedvända glassstrutar som man skulle klämma in fötterna i. De senare skulle symbolisera de lindade fötter som var brukligt en gång i tiden.

Jag är så tacksam för att jag träffade min tränare den där dagen i parken och att han delade med sig av sina rutiner och inte minst sin vishet och sin livserfarenhet. Många av hans ord klingar i mina öron även om han inte längre lever. 

 

Kommentera