Att känna sig fet

on

”Jag känner mig tjock”

Känslan av att vara fet är inte alltid överensstämmande med verkligheten. Man kan vara kraftigt underviktig sett i andel fett i kroppen samtidigt som man känner sig tjock eller fet, vanligt inom ortorexia atletika. Ofta förstärks känslan med minskad fettvikt vilket kan te sig lite märkligt.

Stor är snarare rätt uttyck

Men även den som kommit upp i normal vikt efter ätstörningar kan uttrycka en känsla av tjockhet. Ortorektiker blandar ofta ihop känslor såsom tjock, stor eller tung. Min erfarenhet är att de flesta känner sig stora eller tunga snarare än tjocka. En anledning är att den träning man lärt sig på gymmen ofta handlar om träning som syftar till att få hypertrofi ( ökad muskelvolym). ”Som man sår får man skörda” är gällande och det är långt ifrån alla som förstått att de ”stora” benen och rumpan är ett resultat av träningsupplägget.

Ortorektiska tankegångar

Så då borde det bara vara att minska muskelmassan då om man känner sig stor och vill bli mindre? Om det ändå vore så lätt men man vill ofta ha tårtan och äta upp den. Man vill ha kvar muskulaturen som den är men ändå bli mindre. Ja då är det endast underhudsffettet kvar att minska på och därmed är vägen till ortorexia atletika utstakad.  

Kommentera