Kompetens är en konst i sig

on

Kompetens handlar om att ha kunskap men även besitta färdighet. En grundläggande nivå av kunnande är när vi memorerat något. Kanske är det en formel eller varför inte en serie steg i en danskoreografi.

Från fakta till förståelse

Att ta det ett steg längre handlar inte enbart om memorering av fakta utan en förståelse av det vi gör.En matematisk formel har föga nytta om vi inte förstår hur den kan användas. Så även med olika övningar inom träning. Att känna till namnet på en övning såsom hack squat för att ge ett exempel, är inte detsamma som att förstå hur och varför man gör övningen.

Färdighet kräver ansträngning

Vill man vandra ytterligare på kompetensvägen handlar det om att införskaffa färdighet. Det gör man bäst genom att öva och öva vare sig det resulterar i att jag räknar rätt eller klarar av att göra mina knäböj exemplariskt eller dansa med inlevelse.

Mästarna förunnat

Den översta nivån på kompetens är unik och inte tillgängligt för alla. Det kräver mer än kunskap, färdighet och erfarenhet. Det kräver en fallenhet som inte alla har. I öst skiljer man mellan lärare och mästare vilket ger en fingervisning om var skillnaden ligger.

De allra flesta som når de högsta nivåerna var inte karriärister utan älskade helt enkelt det man sysslade med. Eller som en känd fotbollsspelare vid namn Walter Peyton uttryckte det;

”I never played to get into the Hall of Fame. I only tried to be the best that I could be”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.