Bristande sjukdomsinsikt

För oss som arbetar med behandling av ätstörningar, träningsberoende eller ortorexia_atletika följer vi många människors process från friska till sjuka och förhoppningsvis på vägen till frisk igen. Processen blir väl känd liksom vad det är för orsaker till varför man blir sjuk och varför man sedermera blir frisk.

Bristande sjukdomsinsikt

Något av det svåraste med anorexia eller ortorexia_atletika är att bristande sjukdomsinsikt är ett kraftfullt symtom. Man inser helt enkelt inte hur sjuk man är och tror under alltför lång tid att man kan ta tag i sin situation ”bara man vill”.

Undanflykter av rädsla

Jämförelser såsom ”jag mår ju bättre nu än tidigare”, ”jag är inte lika sjuk som honom” och ”jag tänker ta tag i det men inte just nu” är tyvärr väldigt vanliga. Varje gång som jag träffar någon som av olika anledningar skjuter upp sin behandling gör det mig ont. Ont därför att jag vet att vi som regel träffas ett par år senare men att tillståndet då förvärrats markant. Vi till skillnad med den drabbade vet ju ofta vad som komma skall men når inte alltid fram med våra budskap. Förnekelsen i sjukdomen kan vara mycket stark.

Tvångsmässig mat och träning

När det gäller Ortorexia_atletika är det ett knepigt tillstånd där fysiologi och psykologi är starkt integrerat. Vi som arbetar med tillståndet har 5-10 års studier bakom oss och är dessutom fd elitidrottare. Trots det är det inte alltid solklart att man lyckas ge alla den sjukdomsinsikt som behövs för att våga bli frisk.

Ja det handlar faktiskt om att våga och ingenting annat.

En kommentar Lägg till

  1. Madelene Håll skriver:

    Ortorexia_atletika är lurigt. Eftersom man lever i tron att man bestämmer själv. I själva verket är man ”mentalt bortförd”. Det gäller att få den insikten. Och inte förväxla ortorexin med sin person. Man är inte den som ortorexin gjort en till. En maniskt tränande person, som inte förmår vila eller äta fritt. Förbud och tvång. Styr ens liv.
    Jag orkade till slut inte längre. Mitt liv höll på att falla samman. Insåg att jag behövde hjälp. Kontaktade då YLAB eftersom jag visste att dom förmedlar viktiga kunskaper som behövs för att man ska bli fri(sk). Det är en kamp. Och det krävs mod. Men såå värt. Att kämpa för sin frihet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.