Lite skit stärker

on

Kliniskt rent är något som vi i vårt kära land ofta eftersträvar. Rena diskbänkar, vädrade rum och polerade bänkar. Lägg till det alla varningar om att hålla oss undan från diverse livsmedel, snuviga barn och allergener av alla dess slag så landar vi i att undvika allt som kan ses som en potentiell fara.

Oro i förtid är ingen bra idé

Att oroa sig för allt och alla i förtid gör att fokus hamnar på att undvika att leva istället för att leva. Res runt världen och du bygger ditt immunförsvar nästan lika bra som om du har barn på dagis. Låt barnen äta gluten så länge de inte har uppvisat några symtom på att de är intoleranta. Att utsätta sig kan stärka immunförsvaret.

Sverige toppar listan

Svenska barn ligger topp i världen när det gäller glutenintolerans. Så även när det gäller allergier av olika slag. Man måste börja att ifrågasätta hur många som verkligen är intoleranta och inte enbart har bantande föräldrar som hittat ett bra sätt att undvika gluten.

Kockar och bagare sliter hårdare än förr

Arma kockar och bagare som får tvätta sina knivar och brädor ideligen för att se till att de som verkligen inte tål gluten inte ska få i sig. Stackars alla glutenintoleranta som nu har hundratals andra som kallar sig intoleranta men som inte är det.

Sedan Sverige minskade på gluten till spädbarn har fler drabbats

Sedan myndigheter på 80-talet började varna för gluten har antalet med celiaki fyrdubblats. Man trodde ett tag att det kunde bero på att svenska barn introducerats tidigare för gluten än barn i andra länder men så var inte fallet. Glutenintolerans för barn och unga resulterar i en rad olika ohälsoeffekter. Man kan stanna i tillväxten, tarmluddet bryts ned och många magrar.

Många utesluter gluten som viktminskningsmetod

I min värld med Ortorexibehandling är det väldigt många som undviker gluten som ett led i att minska vikten. Ett flertal får senare diagnos för IBS och tarmarna fungerar inte alls så effektivt som de borde. Så om man vill bli stark så belastar man kroppen. Vill man ha motståndskraft bör man utsätta sig för lite av allt. Självfallet ska inte de med konstaterad glutenintolerans gör det eftersom det då handlar om en autoimmun sjukdom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.