SvD artikel om gummiband är bättre än vikter

on

Dagens Svenska dagbladet har en artikel med rubriken ”Nya träningsrönet som överraskar: Gummiband kan vara bättre än vikter.  Redan här borde man kanske sluta att läsa eftersom det är en fråga utan svar. I alla fall om man inte ställer en rad ytterligare frågor.

Återgivning av vetenskapliga studier kräver faktakoll

I vilket syfte? För vem? Av vem och så vidare. Artikeln försöker att återge en vetenskaplig studie från NTNU-universitetet i Trondheim (på samma gata som jag lekte som barn för övrigt). Studiens försöksgrupp var en grupp patienter med kroniska rygg- och nackbesvär. Det man ville utvärdera var styrkeeffekter. Slutsatsen var att medan vikter stärkte primära muskelgrupper i större utsträckning än vad gummiband gjorde medan gummibanden stärkte stödmuskler i större utsträckning.

Målgrupp kroniska ryggebsvär är inte allmänhet

Än en gång låter man två personliga tränare ge exempel på olika övningar med gummiband som kan vara bra att göra utan att klaragöra för vem. Gäller det för patienter med kroniska rygg- och nackbesvär som i studien? Man gör ett vetenskapligt fel när man generaliserar från en grupp till allmänheten.

EN PT är utbildad i friskvård och inget annat

För det andra; hur kommer det sig att PT ger råd för patienter? De har mycket korta utbildningar inom friskvård det vill säga inte för rehabilitering vilket bör göras av de med högre utbildning. Deras råd bör tas med en riktigt stor nypa salt. Bland annat säger dessa PT följande: ”Många glömmer ofta baksidan vilket är en vanlig anledning till att man får ont i ryggen. Där är gummibanden utmärkta för att öka rörligheten”.

Man blandar äpplen med stenar

Vad betyder ”glömmer baksidan”? Belägg för det? Att träna baksidan eller menar man något annat? Styrketräna baksidan eller annan typ av träning? Påståendet att gummiband är bra för rörlighetsförbättring – belägg och är det orsaken till ryggont? Handlade inte artikeln om styrketräning?

ALldeles för otydligt och påståenden utan belägg

Jag skulle kunna fortsätta med frågor eftersom påståenden är otydliga och ofta utan belägg. Vi måste lära oss att en PT är en PT och inte en yrkeskompetens där man kan utvärdera vetenskapliga studier och än mindre tillämpa resultat i verkligheten.

Men inte minst, övningarna som föreslås är varken lämpliga eller specifika för rygg- och nackproblem.

 

 

 

Kommentera