Tankefel som konfliktfödare

on

När vi måste ta snabba beslut hinner vi inte med att rationalisera utan får gå på magkänsla. I stort sätt kommer vi trots detta ofta fram till bra beslut men vissa gånger blir det tokigt. Varför? Jo för att vi förlitar oss på gamla tumregler som vi ofta är helt omedvetna om själva.

Hind sight Bias

Ta exempel det här med Hind-Sight Bias; vi upplever att vi visste det hela tiden och fäller kommentarer som ”det var väl inte så svårt att räkna ut” eller ”det var väl självklart” eller likande.

Minnen skapas när vi hämtar dom

Men hade vi verkligen det? Det är enkelt att säga att vi visste och förstod när vi har facit i hand. Minnet sviker ofta och det är så sant som Scott Plous sa en gång, nämligen att minnet inte är kopior på historier utan minnet konstrueras när vi försökar ta fram det vi varit med om från långtidsminnet.

Så sluta att bråka med gubben eller grannen om någon episod för ni lär minnas helt olika saker eller snarare – ni kommer att formulera olika berättelser. 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera